مسئولان حفظ و آبدات تاریخی ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات گفتهاند اکثریت آبدات تاریخی این ولایت نیاز جدی به بازسازی دارند و این امر در صورت رسیدن بودجه از مرکز کشور امکان پذیر خواهد شد.
محمد صدیق میر، مدیرعمومی حفظ و مراقبت از آبدات تاریخی هرات در گفتگو به خبرگزاری وطن24 گفت: در حال حاضر نزدیک به 800 آبده تاریخی در این ولایت وجود دارند که 207 ساحه و یا مکان تاریخی به گونه رسمی ثبت این اداره شده است.
وی بیان داشت در طی سالهای گذشته به این آبدههای تاریخی هیچ گونه توجهی نشده و این مکانهای تاریخی نیاز جدی به بازسازی دارند.
او افزود این اداره منتظر رسیدن بودجه از مرکز کشور بوده و در صورت رسیدن بودجه کار در این مکانهای تاریخی آغاز خواهد شد.
آقای میر تأکید کرد در هرات افراد متخصص برای بازسازی این مکانها تاریخی وجود دارند و تنها چالش در این زمینه نبود بودجه لازم در قسمت مرمت سازی این مکانهای تاریخی میباشد.
مدیرعمومی حفظ و آبدههای تاریخی هرات در ادامه اضافه کرد دو نوع آبدههای تاریخی وجود دارد که یکی مربوط دولت میشود و نوع دوم آن ملکیتهای شخصی است.
وی با انتقاد از مالکان این مکانهای تاریخی گفت که متأسفانه تعدادی از صاحبان این خانهها، این مکانها را با دستهای خودشان خراب کرده و به سبک جدید ساخته اند.
آقای میر در اخیر اضافه کرد ثبت و بازسازی این مقدار آبده تاریخی نیاز به برنامه ریزی طولانی مدت دارد.
در همین حال نور محمد، یکی از باشندگان هرات میگوید از گذشته تا کنون به مکانهای تاریخی که ارزش مادی زیادی برای دولت دارد متأسفانه توجهی جدی صورت نگرفته است.
او علاوه کرد جنگهای چند دهه گذشته باعث شده تا این مکانهای تاریخی روز به روز تخریب شوند.
فضل احمد، یکی دیگر از باشندگان هرات میگوید به هر اندازه که به این مکانهای تاریخی توجه صورت گیرد باعث ماندگاری تاریخ و فرهنگ افغانستان میشود.
به گفته او آبدههای تاریخی که در شهر وجود دارد تا اندازهای توجه شده اما در جاهای که دورتر از شهر است هیچ گونه باسازی در آنجا نشده است.
هرات ولایتی است که با مکانهای تاریخیاش شهرت دارد و باعث جذب گردشگران نیز شده است.