×
×

سرفرازی امت اسلامی در گرو اخوت و همگرایی؛ شیخ شلتوت درباره وحدت اسلامی چه گفته است؟

  • کد نوشته: 42100
  • ۲۸ سنبله ۱۴۰۳
  • همواره در طول تاریخ موضوع اخوت اسلامی و وحدت در برابر تهدیدهای مشترک در میان مذاهب اسلامی یک اصل بوده است. تا آنجا که علمای بزرگ جهان اسلام از جمله امام غزالی، شیخ شلتوت و خیلی‌های دیگر تاکید ورزیده‌اند که هرگونه اختلاف در میان جامعه مسلمان اعم از شیعه و سنی به معنی قرار گرفتن در برابر پیشرفت روز افزون اسلام است.

    سرفرازی امت اسلامی در گرو اخوت و همگرایی؛ شیخ شلتوت درباره وحدت اسلامی چه گفته است؟

    همواره در طول تاریخ موضوع اخوت اسلامی و وحدت در برابر تهدیدهای مشترک در میان مذاهب اسلامی یک اصل بوده است. تا آنجا که علمای بزرگ جهان اسلام از جمله امام غزالی، شیخ شلتوت و خیلی‌های دیگر تاکید ورزیده‌اند که هرگونه اختلاف در میان جامعه مسلمان اعم از شیعه و سنی به معنی قرار گرفتن در برابر پیشرفت روز افزون اسلام است.

    در این گزارش به صورت گذار نگاهی به اندیشه شیخ شلتوت از علمای تراز اول جهان اسلام نسبت به مساله وحدت اسلامی شده است.

    به گزارش خبرگزاری وطن24، هم‌زمان با هفته اخوت اسلامی و میلاد پیامبر مهربانی‌ها حضرت محمد مصطفی(ص)، توجه‌ها به وحدت امت اسلامی بیشتر شده است.

    «شیخ محمود شلتوت» از بزرگان اهل سنت، محقق، مفسر، فقیه نامدار و از رؤسای دانشگاه الازهر و از مؤسسان دارالتقریب بین المذاهب الاسلامیه بود که تاکید ویژه بر وحدت اسلامی داشته است.

    وی که از مدافعان و از فعالان وحدت بین شیعه و سنی بوده است با «آیت‌الله سید حسین بروجردی» عالم بزرگ و مرجع تقلید شیعیان روابط دوستانه داشت. شیخ شلتوت در فتوای معروف خود درباره مذهب تشیع می گوید: «مذهب جعفرى مشهور به مذهب شیعه اثنا عشرى، مذهبى است که همچون سایر مذاهب اهل سنت، عمل به آن شرعاً جایز است و مسلمانان باید این را بدانند و از تعصب ناحق نسبت به مذاهب خاص رهایى یابند».

    شیخ شلتوت درباره جلسات دارالتقریب که به منظور حفظ وحدت امت اسلامی تشکیل شده بود می گوید: «کاش مى توانستم درباره جلسات دارالتقریب سخن بگویم. آنگاه که مصرى در کنار ایرانى یا لبنانى یا عراقى یا پاکستانى یا دیگران از سایر ملل اسلامى مى نشینند، حنفى و مالکى و شافعى و حنبلى در کنار امامى و زیدى گرد یک میز مى نشینند و صداهایى به گوش مى رسد که در آن علم، تصوف و فقه است و افزون بر این، روحیه اخوت، طعم مودت، محبت و همکارى در عرصه علم و عرفان در این جلسان موج می زند.»

    شیخ شلتوت همچنین با اشاره به مخالفت برخی ناآگاهان با تشکیل دارالتقریب نوشته اند : «افراد تنگ نظر با اندیشه (وحدت) ستیز کردند، همچنان که گروه دیگرى از غرض ورزان بدخواه با آن جنگیدند. هیچ امتى از این گونه افراد خالى نیست.

    آنان که تضمین بقا و معیشت خود را در تفرقه مى یابند با آن جنگیدند، و افراد بددل و اهل هوا و هوس و گرایشهاى خاص با تشکیل دارالتقریب مبارزه کردند؛ هر دو دسته کسانى هستند که قلم خود را به سیاست هاى تفرقه افکن مى فروشند! سیاست هایى که با شیوه هاى مستقیم و غیرمستقیم با هر حرکت اصلاحى مبارزه مى کنند و در مقابل هر کارى که باعث اتحاد مسلمانان است مى ایستند».

    مطالب مرتبط

    دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.