همزمان با ایام ولادت پیامبر مهربانیها حضرت محمد(ص) توجهها و تاکیدات بر اخوت اسلامی و همگرایی بین امت اسلامی نیز بیشتر از گذشته میشود.
به همین دلیل در این گزارش مروری مختصری به دیدگاههای شخصیتها و علمای مطرح جهان اسلام اعم از شیعه و سنی در باره وحدت میان مذاهب اسلامی شده است.
به گزارش خبرگزاری وطن24، حضرت آیتالله العظمی سیستانی(حفظهالله) از مراجع بزرگ شیعه گفته است: ایجاد تفرقه حتی بهاندازه یک کلمه یا نصف کلمه جایز نیست.
در جای دیگر نیز آیتالله العظمی سیستانی بیان کرده نگویید اهل تسنن برادر ما هستند، بلکه بگویید نفس و جان ما هستند.
آیت الله العظمی اسحاق فیاض(حفظهالله) یکی دیگر از مراجع برحال شیعیان جهان گفته است: «عملکرد شیعیان باید به گونهای باشد که علاوه بر تقویت وحدت شیعه و سنی، موجب حفظ اتحاد شیعیان و تقویت آن باشد.»
وی با اشاره به اهمیت سخنرانی های وحدتگرا تاکید کرده است: سخنرانان باید بر اسلامی متمرکز شوند که همهی مسلمانان در آن نقطه مشترک دارند.
آیت الله فیاض خواستار اقتدا به سیره حضرت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) شد که بر اساس اعتدال، تنوع و اخلاق نیک استوار است.
مرحوم امام خمینی، مرجع تقلید و بنیان گذار انقلاب اسلامی ایران هم وحدت را ضرورت اصلی امت اسلامی برای مقابله با دشمنان خوانده است.
«ما با مسلمین اهل تسنن یکی هستیم؛ واحد هستیم که مسلمان و برادر هستیم. اگر کسی کلامی بگوید که باعث تفرقه بین ما مسلمانها بشود، بدانید که یا جاهل هستند یا از کسانی هستند که میخواهند بین مسلمانان اختلاف بیندازند. قضیه شیعه و سنی اصلاً در کار نیست، ما همه با هم برادریم.»
مرحوم علامه امینی از علمای تراز اول جهان اسلام هم اهمیت وحدت اسلامی را مهم خوانده و گفته است: شیعه هرگز اخوت اسلامی را که در قرآن و سنت بدان تصریح شده محدود به جهان تشیّع نکرده است و در این جهت فرقی میان شیعه و سنی قائل نشده است.
امام غزالی، از اندیشمندان معاصر جهان اسلام نیز درباره اختلاف جزئی بین مذاهب اسلامی و ضرورت وحدت اسلامی چنین گفته است: «با اینکه من در بسیارى از احکام ، نظرى برخلاف شیعه دارم، ولى معتقد نیستم که هر کس با نظرم مخالفت کند گناهکار است، موضع من در قبال برخی از آراى فقهى رایج در میان اهل سنت نیز همین است.»
شیخ محمد غزالی که به درستی معتقد است دامن زدن به اختلاف میان شیعه و سنی ، توطئه ای طراحی شده از جانب دشمنان دین است نوشته است: «سرانجام دشمنان دین شکاف میان شیعه و سنى را به اصول عقیده ربط دادند تا دینِ یکپارچه، دو پاره شود و امت واحد به دو شعبه منشعب شود و هر یک در کمین دیگرى، بلکه در انتظار مرگ او بنشیند.
هر کس حتى اگر با یک کلمه به این دو دستگى کمک کند، آیه زیر شامل حال او مى شود: «کسانی که دین خود را فرقه فرقه کردند و دسته دسته شدند، تو را با آنها کارى نیست. کار(مجازات) آنها با خداست. و خدا آنان را به کارهایى که مى کردند مجازات خواهد کرد.»
نسبت به وحدت اسلادمی از صدر اسلام تا کنون اکثر علما و شخصیتهای اسلامی تاکیدات جدی داشته و آن را ضرورت مهم خواندند.