×
×

واشینگتن پست:
افغانستان قبرستان امپراطوری هاست/ عقب‌نشینی امریکا از افغانستان یعنی فاجعه

  • کد نوشته: 16090
  • ۰۱ ثَور ۱۴۰۰
  • واشینگتن پست در تحلیلی با اشاره به اعلام خروج امریکا از افغانستان نوشت: افغانستان؛ قبرستان امپراطوری هاست؛ قبرستانی که به شهروندان خودش هم روی خوش نشان نمی‌دهد.
    افغانستان قبرستان امپراطوری هاست/ عقب‌نشینی امریکا از افغانستان یعنی فاجعه

    واشینگتن پست در تحلیلی با اشاره به اعلام خروج امریکا از افغانستان نوشت: افغانستان؛ قبرستان امپراطوری هاست؛ قبرستانی که به شهروندان خودش هم روی خوش نشان نمی‌دهد.

    به نقل از خبرگزاری جمهور، ایشان تارور، تحلیل گر واشینگتن‌پست می افزاید: افغانستان را همواره “قبرستان امپراطوری ها” نامیده‌اند. سرزمینی که نقشه‌های قدرت های بزرگ همیشه در آن نقش بر آب می شود. افغانستان شرایط جغرافیایی و تاریخچه عجیب و غریبی دارد: همواره در مسیر تاریخ، امواجی از متجاوزان پرغرور خارجی وارد این سرزمین کوهستانی ناهموار و سرزمین های خشک لم یزرع کشور شده اند و گرفتار زمین ناهموار و آب و هوای نامناسب و قبایل غیرقابل تسخیر آن شده اند و راه به جایی نبرده‌اند.

    واشینگتن پست می نویسد: جو بایدن رییس جمهوری امریکا اخیرا اعلام کرد که امریکا تا روز ۱۱ سپتمبر(۲۰ سنبله) بی قید و شرط نیروهایش را از افغانستان خارج می کند. یعنی دقیقا ۲۰ سال بعد از حوادث ۱۱ سپتمبر، حادثه‌ای که با حمله به دو برج در امریکا روی داد و “القاعده” آن را در خاک افغانستان طراحی کرده بود و منجر شد به تهاجم نظامی امریکا به افغانستان و سرانجام سرنگونی حکومت “طالبان” در افغانستان.

    تنبیه اول کارش را کرد و به نتیجه رسید. اما متعاقبا این تنبیه هدایت شد به طولانی ترین جنگ امریکا.

    یک جنگ ناتمام در مبارزه با شورشگری و ساختن ملت-دولت که جان بیشتر از ۲۳۰۰ سرباز امریکایی را گرفت و بیشتر از ۲۰ هزار نفر از همین سربازان را مجروح کرد و دهها هزار افغان را هم به کام مرگ کشاند.

    این روزنامه در ادامه نوشت: بایدن در اعلام خبر عقب‌نشینی از امریکا گفت:” ما نمی توانیم بی امان به چرخه گسترش حضور نظامی خود در افغانستان ادامه بدهیم. ما امیدواریم با این عقب نشینی شرایط ایده آلی ایجاد بشود و نتیجه ای دیگر حاصل بشود. من چهارمین رییس جمهور امریکا هستم که حضور نیروهای امریکایی را در افغانستان ریاست می کنم. دو جمهوری خواه و دو دموکرات. من این مسئولیت را به نفر پنجم تحویل نخواهم داد”.

    بایدن اشاره کرد که همان موارد کلی توافقی که “دونالد ترامپ” پس از ماهها مذاکره با طالبان بدست آورده بود را دنبال خواهد کرد. ترامپ البته تاریخ عقب نشینی را ۱ ماه می (۱۱ ثور) معین کرده بود. اما واقعیت بر روی زمین به گونه ای دیگر است.

    واشینگتن پست می افزاید: طالبان هنوز مناطقی از افغانستان را در تصرف خود دارد و ممکن است در هفته های آینده دست به یک حمله تازه در فصل بهار بزند. این در حالیست که غربی ها و مقامات منطقه امیدوارند این روند آرام صلح میان شبه نظامیان و دولت افغانستان به نتیجه برسد.

    واشینگتن پست در مطلب دیگری در مورد مسئله خروج امریکا از افغانستان نوشت: عقب‌نشینی امریکا از افغانستان، یعنی فاجعه. یعنی تکرار یک دور تسلسل. یعنی حاکم شدن دوباره یک گروه شبه‌نظامی بر افغانستان، و مداخله نظامی دوباره امریکا بر افغانستان، این بار در سال ۲۰۲۱.

    رییس جمهور امریکا از همان روز اولی که در مسند ریاست جمهوری امریکا نشست، با یک معمای دردآور روبرو بوده است: افغانستان.

    قبلا هم “ترامپ” امریکا را متعهد کرده بود که تا ماه می همه نیروهای امریکایی را از افغانستان خارج می کند و تا ماه جنوری که رییس جمهور پیشین بر سر کار بود شمار این نیروها در افغانستان به حداقل ممکن رسید. البته عوامل “طالبان” در آن موقع هم به تعهدشان برای عقب نشینی که در توافق ذکر شده بود عمل نکرده بودند.

    بایدن در مورد افغانستان دو انتخاب داشت:

    • یا سربازان امریکایی را در محل نگهدارد و ریسک کند و آنها را در معرض یک درگیری جدید با طالبان قرار بدهد.
    • یا طرح عقب نشینی را به پیش ببرد و کاری هم به این نداشته باشد که با این عقب نشینی، ارتش و دولت افغانستان از هم پاشیده خواهند شد.

    البته قبل از این تصمیم گیری، یک دوره دیپلماسی که خیلی کوتاه بود و خیلی هم مورد رضایت طرفین نبود، برای حل مناقشه افغانستان به اجرا گذاشته شد. اما از آنجاییکه این تلاش نیمه جان به نتیجه نرسید، بایدن تصمیم گرفت بی قید و شرط طرح عقب‌نشینی را اجرا کند.

    صد البته که عقب نشینی جان و مال امریکایی ها را حفظ می کند؛ اما ۳۹ ملیون جمعیت افغانستان را در معرض یک فاجعه رها می کند و آینده ای تاریک را  به خصوص برای زنان افغانستان به تصویر می کشد.

    با رفتن امریکا از افغانستان؛ تمام آن پیشرفت نیمه جان اما ملموس سیاسی، اقتصادی و اجتماعی که به برکت حضور و کمکهای امریکا در افغانستان ایجاد شده بود و امریکا دو دهه برای ساختن دولت – ملت در این کشور در راه آن جنگیده بود و بالای  ۲۰۰۰ سرباز امریکایی را در راه آن قربانی کرده بود و صدها میلیارد دالر برایش هزینه کرده بود؛ یک شبه بر باد فنا می رود.

    طبق گزارش جامعه اطلاعاتی امریکا و همچنین براساس نتیجه یک کار مطالعاتی که به سفارش کانگرس انجام شده است، به محض خروج سربازان امریکایی از افغانستان، “القاعده”  این فرصت را پیدا می کند تا پایگاهش را در افغانستان مجددا برقرار کند. از مبداء همین پایگاه بود که القاعده حملات ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱ را طراحی و اجرا کرد.

    دولت ترامپ یک معامله ای با طالبان کرده بود و از او تعهد گرفته بود که هر رابطه ای با القاعده و با سایر گروههای تروریستی دارد را همینجا قطع کند.

    طالبان؛ اما به گواه سازمان ملل و به گفته مقامات نظامی امریکا، مطلقا به این تعهدش عمل نکرده است.

    واشینگتن پست در آخر این تحلیل نوشت، عقب نشینی امریکا از افغانستان، یعنی بروز یک فاجعه. یعنی رها کردن دولت منتخب ” اشرف غنی”. یعنی رها کردن یک دولت منتخب در برابر یک گروه شورشی بد طینت که در بهترین حالت قابل تصور، این دولت باید برای نجات جانش در نبردی خونین مبارزه یک استراتیژی در تائید عقب نشینی می گوید؛ امریکا با خروج خود در عوض، طالبان را وادار به مصالحه می کند. امریکا سالها در افغانستان جنگید اما نتوانست یک صلح پایدار را در این کشور برقرار کند.

     

    منبع: خبرگزاری جمهور

    مطالب مرتبط

    دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.